Kuchnia

Wałkujemy temat… wałka do ciasta!

Bez wałka do ciasta nie obejdzie się żadna kuchnia. Pierogi na święta, ciasto drożdżowe na letnie popołudnie czy tarta na przyjęcie dla znajomych. Wiele przepisów wymaga od nas wyrobienia ciasta, a następnie jego wałkowania. Doskonałe ciasto zależy nie tylko od proporcji poszczególnych składników czy też zachowania zalecanego czasu pieczenia. Źle rozwałkowane nie będzie sprzyjać wyśmienitym daniom. Czym zatem wałkować? Naprzeciw tradycji staje nowoczesność. Mamy zatem do wyboru wałki drewniane oraz silikonowe. Podpowiadamy, który z nich sprawdzi się lepiej w naszych rękach.

Wałki drewniane

Drewniane wałki to najbardziej tradycyjne rozwiązanie, jeśli brać pod uwagę wałkowanie ciasta. Naturalny materiał, zatem produkt ekologiczny. Dobrze sprawdzający się w kuchni, ale na tym jego zalety właściwie się kończą.

Drewnianego wałka nie umyjemy w zmywarce. Jeśli zaś po umyciu pod bieżącą wodą, nie wytrzemy go do sucha i nie zadbamy o regularną konserwację, stanie się podatny na rozwój bakterii. Wilgotne drewno to dla nich idealna pożywka. Drewniane akcesoria niestety mogą przejmować zapachy produktów spożywczych i z czasem zmieniają swoją barwę. Co najważniejsze jednak, drewniany wałek sprawia, że samo wałkowanie jest trudne i czasochłonne.

Wałki silikonowe

Kolorowe, choć nieco droższe – wałki silikonowe. Czy to dziś jedynie moda na akcesoria kuchenne z silikonu? Z pewnością nie. Przede wszystkim mamy do czynienia z konstrukcją, która jest lekka. Dzięki silikonowemu wałkowi, uzyskanie cienkiego placka ciasta poprzez wałkowanie, staje się znacznie łatwiejsze.

Silikon posiada właściwości, które decydują o nieprzywieraniu do niego ciasta. Nie musimy podsypywać mąką stolnicy czy samego wałka. Mniej pracy i mniej bałaganu. Szybciej rozwałkujemy ciasto, wcale nie wkładając w tę czynność mnóstwa sił. Taki wałek z powodzeniem umyjemy nie tylko pod bieżącą wodą, ale i w zmywarce. Do tego kolorowe wykonania, które można wpisać w dowolną aranżację kuchenną.

Wałki z innych materiałów

Na rynku znajdziemy również wałki wykonane ze stali nierdzewnej. Te jednak goszczą przede wszystkim w restauracjach. Lekkie, kolorowe i łatwe do czyszczenia są również wałki wykonane z tworzyw sztucznych.

Który ostatecznie wybrać? Oczywiście znajdą się tradycjonaliści, dla których istotą w przyrządzaniu ciasta na pierogi, będzie stosowanie wałka drewnianego. Inni postawią na nowoczesne wykonanie wałka silikonowego. Finalnie zadecydujemy bazując na własnych potrzebach i oczekiwaniach.

Silikonowy wałek jest łatwy w użytkowaniu, jak i względem utrzymania w czystości. Być może wolimy jednak tradycyjny drewniany wałek, który jednocześnie wpisze się w rustykalną aranżację kuchni. Nasze potrzeby niech będą wyznacznikiem podczas zakupów tego akcesorium kuchennego.

 

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge