Kuchnia

Sałatka ze szpinakiem do obiadu. Smacznego!

Szpinak zdecydowanie zaczyna dominować w naszych kuchniach. Nie jest już postrzegany, jako niesmaczna papka, którą się w nas niegdyś wmuszało. Pyszna sałatka ze szpinakiem do obiadu to propozycja dla wszystkich, którzy dotąd nie przekonali się do łagodnego i charakterystycznego smaku. Nadto nie można zapominać o fakcie, że szpinak jest po prostu zdrowy. Warto, by znalazł swoje miejsce w naszym jadłospisie.

Sałatka ze szpinakiem do obiadu. Ile głów, tyle przepisów

Przepisów na przyrządzenie szpinaku jest całe mnóstwo. Dziś postanowiliśmy przedstawiać propozycje, uznane subiektywnie za najsmaczniejsze i najlepsze. Przy okazji pokażemy, z czym warto łączyć szpinak, by nie tylko doskonale smakował, ale i świetnie prezentował się na stole.

Najprostsza sałatka ze szpinakiem do obiadu wymaga zastosowania, oczywiście poza świeżymi liśćmi, pomidorów świeżych bądź suszonych. Te ostatnie doskonale komponują się ze szpinakiem, dlatego często spotykamy takie połączenie w kupowanych kanapkach. Do tego kawałki gotowanego bądź lekko podsmażonego kurczaka. Ciekawym pomysłem jest połączenie szpinaku z indykiem marynowanym w occie. Na wierzch można pokusić się o posypanie drobno startym parmezanem lub innym gatunkiem twardego sera.

Sałatka, która nada się nie tylko do obiadu, ale i na podwieczorek lub zdrową przekąskę, może zawierać w sobie pestki słonecznika bądź dyni. Do tego grzanki ziołowe lub czosnkowe. Sos nie tylko czosnkowy, ale i typowy winegret. W sklepach znajdujemy nie tylko świeże duże liście szpinaku, ale i typ baby. Mniejsze listki, odpowiednio przygotowane, najczęściej umyte, które można od razu dodać do miski z sałatką.

Luksusowe i eleganckie sałatki

Jeśli zależy nam na przygotowaniu czegoś niezwykłego, co zaskoczy gości, możemy pokusić się o wybór bardziej wyszukanych składników. Szpinak połączmy z prażonymi orzechami piniowymi oraz migdałami. Dodajmy przesmażone na patelni plastry kopru. Do tego pokrojone w ćwiartki truskawki, a całość polejmy sosem z cytryny, oliwy i octu balsamicznego. „Wisienką” na sałatce niechaj będzie świeżo mielony pieprz.

Szpinak możemy połączyć z przesmażonymi rzodkiewkami. Do tego pokrojone w grube plastry awokado. Na ułożonych liściach szpinaku umieszczamy grillowaną, bardzo delikatnie podsmażoną rzodkiewkę w połówkach. Do tego awokado i świeżo zmielony pieprz. Na wierzch ugotowane jajko w koszulce, które po lekkim nacięciu pozwoli płynnie rozlać się żółtku. Niesamowity smak i zapach, a do tego oryginalny wygląd!

Cenny szpinak

Szpinak jest bogaty w żelazo, kwas foliowy i antyoksydanty. Do tego sporo witamin i składników mineralnych. Możemy go dodawać do sałatki, dań pieczonych i gotowanych. Sałatka ze szpinakiem do obiadu to dopiero jeden z wielu pomysłów na jego wykorzystanie. Spróbujcie sami i przekonajcie się do wyjątkowych, zielonych liści!

 

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge