Puder ryżowy - co warto o nim wiedzieć
Uroda

Puder ryżowy – co warto o nim wiedzieć?

Puder ryżowy w naszym kraju jest kosmetykiem stosunkowo nowym. Tymczasem na Dalekim Wschodzie stosowany jest już od dawna. Jego właściwości sprawiają, że obecnie zdobywa coraz większą popularność również u nas. Za co jest ceniony? Poniżej znajdziecie jego charakterystykę oraz listę zalet.

Delikatny, lekki, hipoalergiczny. Ma właściwości matujące, jednocześnie jednak nie zatyka porów, za to nadaje cerze aksamitnej gładkości. Może być stosowany przez osoby z cerą normalną, suchą oraz trądzikową. Współcześnie jest składnikiem wielu kosmetyków, w tym pudrów i podkładów, ale również maseczek do twarzy, korektorów i balsamów.

Puder ryżowy dawniej i dziś

Doniesienia o pudrze ryżowym sięgają XVI wieku. Stosowano go wtedy w Japonii, gdzie używany był głównie przez gejsze. Istnieją jednak doniesienia, że w starożytnej medycynie ajuwerdyjskiej stosowano go również jako środka leczniczego. Jego zadaniem było łagodzenie stanów zapalnych skóry.

Współcześnie Ecocera puder ryżowy jest dostępny również w Polsce. Stosowany w codziennym makijażu przez wiele kobiet i ceniony przez profesjonalnych wizażystów. Jest też sekretem Azjatek o nieskazitelnej, jedwabistej cerze.

Za co go lubimy? Ma liczne zalety, które trudno przecenić. Stosowany do makijażu utrzymuje piękny i zdrowy wygląd skóry przez wiele godzin. Doskonale matuje cerę, nadając jej ładny, a zarazem naturalny koloryt.

Jak powstaje puder ryżowy?

Puder ryżowy ma sproszkowaną, sypką konsystencję i białą barwę. Pozyskiwany jest w wyniku przetwarzania ziaren ryżu siewnego Oryza Sativa. Roślina ta pochodzi z Południowo-Wschodniej Azji. Niekiedy nazywany jest też mąką ryżową.

Choć puder ryżowy cechuje biała barwa, nałożony na skórę w odpowiedniej ilości nie bieli jej, ale pozostaje transparentny. Niekiedy może nastąpić efekt delikatnego rozjaśnienia cery.

Właściwości pudru

Obecnie puder ryżowy stosowany jest zarówno dla zdrowia, jak i dla urody. Nadaje skórze jedwabisty wygląd oraz zmiękcza ją. Stosowany jako składnik innych kosmetyków ułatwia ich aplikację.

Puder ryżowy ma jeszcze jedną ważną zaletę. Doskonale pochłania sebum (łój skórny), co doceniają zwłaszcza kobiety z tłustą cerą. Puder sprawia, że skóra nie świeci się i wygląda zdecydowanie lepiej. Może być zatem stosowany zarówno do makijażu porannego, jak i drobnych poprawek robionych w ciągu dnia.

Ponieważ Ecocera puder ryżowy wspaniale łagodzi stany zapalne skóry i nie powoduje podrażnień, może być stosowany jako baza pod makijaż do cery trądzikowej. Sekret prozdrowotnych właściwości tego pudru tkwi w budowie jego cząsteczek. Przypomina ona budowę wchodzących w skład ludzkiej skóry ceramidów. To one wpływają na jej elastyczność, która spada wraz z wiekiem (ilość ceramidów zaczyna zanikać).

Naniesiony na skórę puder potrafi zatrzymywać wodę w naskórku. Sprzyja to lepszemu nawilżeniu i opóźnieniu procesów starzenia się skóry. Sprawia też, że cera wygląda zdrowiej oraz młodziej. Czy warto go stosować? Myślę, że fakt, iż Azjatki stosują ten kosmetyk już od wieków, mówi sam za siebie.

 

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

CommentLuv badge