Kuchnia

Przepis na ciasto z budyniem. Prosto i pysznie!

Budyń to doskonała alternatywa dla wielu słodyczy. Zastanawiamy się jednak czy w ogóle warto po niego sięgać? A może domowy przepis na ciasto z budyniem to lepsze i mniej kaloryczne rozwiązanie? Przyjrzyjmy się budyniom i sprawdźmy, jak przygotować proste ciasto. Smaczne i pozwalające w nieco odmienny sposób podać tak chętnie spożywane teraz truskawki.

Przepis na ciasto z budyniem. Czy to dla mnie?

Budyń wybierany pośród sklepowych półek, to nierzadko sporo chemii. Zwykle skupiamy się na smaku, który nam najbardziej odpowiada, ale powinniśmy zainteresować się również składem zawartym na opakowaniu. Taki naturalny domowy budyń, który przyrządzały nasze babcie, zawiera w sobie głównie mąkę ziemniaczaną oraz składnik decydujący o smaku. Najlepiej, jak najbardziej naturalny. Do tego spotykamy w budyniach cukier. Są to składniki, które powinny znaleźć się na opakowaniu przez nas wybieranym.

Producenci nierzadko stosują szereg innych dodatków, które sprawiają, że ta saszetka proszku jest pełna chemii a budyniowi, który uzyskamy, daleko do tego tradycyjnego. Jeśli mamy już jednak w rękach opakowanie, które nie wzbudza naszych podejrzeń, ulubiony smak wykorzystajmy do przygotowania słodkiego deseru.

Przepis na ciasto z budyniem

Sezon na truskawki to idealny czas, by kremowy budyń połączyć właśnie z tymi owocami. Ciasto jest stosunkowo proste do przyrządzenia i przede wszystkim smaczne. Gdy truskawki będą już niedostępne, można je z kolei zastąpić innymi owocami.

Składniki niezbędne na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,

  • 250 g masła,

  • 2 jajka,

  • 3/4 szklanki cukru,

  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia,

  • dwie czubate łyżki kwaśnej śmietany.

Składniki na masę budyniową:

  • 2 budynie – smak wedle uznania,

  • litr mleka.

Do tego oczywiście truskawki i ewentualnie cukier puder, jako dekoracja na wierzch ciasta.

Mąkę należy najpierw przesiać. Wysypać ją na stolnicę i zagnieść razem z jajkami, cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia, a także śmietaną. Dodajemy również schłodzone masło posiekane nożem. Całość zagniatamy i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Uzyskamy w ten sposób idealne kruche ciasto.

Rozwałkowane ciasto dzielimy na dwie części. Jedną kładziemy na blaszce i na nią wylewamy budynie (ugotowane wedle wskazówek na opakowaniu). Następnie rozkładamy truskawki i przykrywamy drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Pieczemy w temperaturze 180ºC aż do zrumienienia. Po ostudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.

Wskazówki

Aby nasze kruche ciasto udało się idealnie, masło musi być dobrze schłodzone. Poza tym należy trzymać się proporcji mąka-tłuszcz-cukier – 3:2:1. Ciasto dobrze jest ponakłuwać widelcem przed pieczeniem, a formę posmarować cienką warstwą tłuszczu bądź wyłożyć papierem do pieczenia. Łatwiej będzie je wyjąć z formy.

Przepis na ciasto z budyniem i sezonowymi owocami? Nic prostszego! Spróbuj i przekonaj się, jakie to pyszne!

 

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

CommentLuv badge