Kuchnia

O kurde blaszka! Ale ciasto!

Domowa cukiernia? To możliwe! Poza przepisami, których zawsze mamy sporo w swoim zanadrzu, przyda nam się jeszcze trochę blach i foremek do pieczenia. O ile pozwala na to miejsce oraz finanse, warto pokusić się o nabycie przynajmniej kilku. Dzięki temu mamy okazję, by piec tradycyjne drożdżowe, ale i fantazyjne torty. Babki i babeczki. Całe mnóstwo słodkich, a także słonych wypieków, bez których trudno wyobrazić sobie domową, rodzinną kuchnię.

Osiągnięcia kulinarne i Ty w formie… cukierniczej

Nawet kulinarny amator może stać się profesjonalistą w swojej kuchni. Przepisy już mamy, teraz potrzeba nam zakupić odpowiednie blachy. Na początek kierujemy się tym, jakie typy wypieków przyrządzamy najczęściej. Keksy, babki, a może tarty? Jeśli w domu są pociechy, to pewnie przyjdzie taki czas, że zażyczą sobie cudownych, lukrowanych babeczek. Forma do muffinek sprawdzi się idealnie. To nie wszystko.

Poza słodkościami przydatna będzie blacha do pieczenia pizzy. Teoretycznie ciasto na pizzę wymaga od nas tylko i wyłącznie płaskiej formy czy blaszki. Byleby je zmieścić. W praktyce konstrukcja specjalnych blach tego typu, znacząco wpływa na odpowiednio wyrośnięte, kruche i pulchne ciasto. Tego typu blaszki są okrągłe i posiadają niewielkie otwory. Takie wykonanie prowadzi do lepszej wentylacji i nieprzywierania ciasta do blachy.

Z wyjmowanymi częściami

Bardzo funkcjonalnym rozwiązaniem są blachy, które oferują wyjmowane dno bądź zdejmowane obręcze. Ułatwia to w dużym stopniu wyjmowanie ciast bez ich naruszenia. Jest to w szczególności ważne, gdy ciasto trafia na udekorowany stół i w pierwszej kolejności ma zachwycić swoim wyglądem, pobudzając apetyt.

Zarówno wyjmowane dno, jak i zdejmowane obręcze, poza przetransportowaniem ciasta, ułatwiają jego porcjowanie.

Wskazówki dla każdego

Jeśli z jakichkolwiek powodów zdecydowaliśmy się na aluminiowe lub ocynkowane blachy, pamiętajmy o zastosowaniu papieru do pieczenia lub wysmarowaniu tłuszczem. W ten sposób nasze wypieki nie przywrą, a formy przez długi czas zachowają swoje walory użytkowe.

Równie ważnym elementem jest prawidłowe użytkowanie. Srebrne formy stosujemy w piekarnikach gazowych, a czarne w piekarnikach elektrycznych. Nie używamy ostrych narzędzi kuchennych, bo szybko porysujemy nasze blaszki. Ponadto po umyciu wycieramy dokładnie do sucha, by wilgoć nie uraczyła nas z czasem rdzą, której nie będziemy w stanie wyeliminować i forma nada się do wyrzucenia.

Biorąc do ręki przepis, nie pomijajmy proporcji oraz zaleceń odnośnie rozmiarów form do pieczenia. To ważne, bo za mała średnica okrągłej tortownicy czy może zbyt niskie ścianki prostokątnej formy, nie będą sprzyjać naszym wypiekom. Spowodują ich rozlanie się, niewyrośnięcie lub powstanie zakalca.

Spokojnie i cierpliwie przyjrzyjmy się swoim ulubionym przepisom. Weźmy do tego pod uwagę miejsce, jakim dysponujemy w kuchni. Na koniec fakt, że każdy z nas ma wypieki, które przyrządza wyjątkowo często. Niby nie wiele, a jednak tak wiele dla satysfakcjonujących zakupów.

 

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge