Kuchnia

Kieliszki do wina i szampana – krótki poradnik

Kieliszki do białego i czerwonego wina oraz kieliszki do szampana różnią się między sobą kształtem i rozmiarem. Podanie każdego z wymienionych wyżej napojów alkoholowych w nieodpowiednim rodzaju szkła może być postrzegane jako brak znajomości savoir-vivre. Warto zaznajomić się z obowiązującymi zasadami, tym bardziej, że nie jest to jakaś wiedza tajemna lecz ogólnie dostępne reguły, które z łatwością przyswoić może sobie każdy zainteresowany.

Etykieta podawania wina podczas kolacji, czy posiłku rządzi się ściśle określonymi zasadami. Określają one nie tylko rodzaj szkła, w jakim należy serwować rozmaite trunki, ale także kolejność ich podawania. I tak na przykład wino czerwone zawsze podaje się po winie białym. Wina starsze serwuje się po winach młodszych, a wytrawne przed słodkimi. Spędzając czas w towarzystwie osób, które piją takie trunki, warto pamiętać także w jakim szkle podać każdy z nich.

Skąd takie zasady i czym są podyktowane?

Mówi się, że kieliszek o odpowiednich rozmiarach i kształcie wydobywa z wina lub szampana jego smak, aromat oraz niezwykły charakter. Jak potwierdzono naukowo, kształt kieliszka ma duży wpływ na zawarte w nim związki chemiczne, dlatego też potrafi zmienić jego smak i aromat.

Gatunek podawanego wina powinien być dostosowany do potrawy, z jaką będzie serwowany. Nie każdy bowiem trunek pasuje do każdego jej rodzaju. Kluczowe są także takie zasady, jak właściwa temperatura wina, czy odpowiedni sposób jego nalewania.

Jakie kieliszki do wina?

Kieliszki do wina i szampana powinny być wykonane z przezroczystego i cienkiego kryształu. Unikamy raczej szkła barwionego albo grawerowanego. W odpowiednie, dostosowane do rodzaju napoju alkoholowego szkło, możesz zaopatrzyć się w sklepie internetowym wyposażenie kuchni.

Kierowanie się właściwymi, wymienionymi poniższymi zasadami, pomoże ci uniknąć kłopotliwego faux pas przy stole.

Wino czerwone

Miłośnicy czerwonych win, takich jak na przykład Merlot czy Cabernet Sauvignon, popijają je ze stosunkowo dużych i pękatych kieliszków. Chcąc opisać je nieco bardziej szczegółowo, można powiedzieć, że kieliszek jest wysoki i nieco szerszy na dnie niż u góry. Kształt kieliszka ma kluczowe znaczenie dla wydobycia walorów smakowych wina i koncentrowania w sobie jego aromatu.

Białe wino

Białe wina, takie jak Sauvignon Blanc, czy Chardonnay serwować należy w innych kieliszkach, niż wina czerwone. W tym przypadku będą to kieliszki nieco wyższe, smuklejsze i z dłuższą nóżką. Kształtem można je porównać do kwiatu tulipana. Stożkowaty kształt pozwala na koncentrowanie się u wylotu kieliszka subtelnego aromatu wina. Warto pamiętać, że wino białe charakteryzuje się znacznie delikatniejszym bukietem, niż czerwone.

Szampan

Kieliszek do szampana, zwany też niekiedy flute, charakteryzuje się tym, że jest cienki i wysoki. Posiada też stromą czaszę i mały wylot. Dzięki takiej konstrukcji dłużej utrzymują się w nim bąbelki, które sprawiają, że napój musuje aż do ostatniego łyka.

Choć w rzeczywistości różnorodnych kieliszków do wina jest znacznie więcej, powyżej opisałam niezbędne minimum. Pamiętając o tych zasadach, możesz uniknąć niezręcznych sytuacji w trakcie spotkania towarzyskiego.

 

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge