Kuchnia Zdrowie

Jogurty naturalne – czy warto włączać je do diety?

Jogurty naturalne najprawdopodobniej znane były już w starożytności. Był czas, gdy kupowało się je w aptece, a to za sprawą uznania produktu za leczniczy, od momentu pojawienia się w Europie. Po jogurty, nie tylko naturalne, sięgamy chętnie, doceniając ich smak oraz właściwości. Na ile jednak te naturalne, faktycznie takowymi są i czy warto włączyć je do codziennej diety?

Jogurty naturalne – jak je rozpoznać

Te najprawdziwsze jogurty naturalne składają się z mleka oraz bakterii. Powstają w wyniku fermentacji mleka, które poddawane jest działaniu szczepów bakterii. Na rynku mamy sporo jogurtów, które określane są, jako naturalne. Różnią się od siebie konsystencją i smakiem. W czym zatem rzecz, skoro to „tylko” mleko oraz bakterie? W grę niestety wchodzą różnego rodzaju substancje, które dodają producenci. To dlatego jogurty naturalne nigdy nie są takie same.

Jedne wydają się być lejącymi. Wyglądają, jakby „woda” oddzieliła się od reszty. Inne są bardzo gęste bądź aksamitne i gładkie. Tak naprawdę tylko te pierwsze, w których mamy „wodę” i skrzep, są najbardziej zbliżonymi do naturalnych. Jeśli wybrane jogurty czarują nas aksamitną gładkością bądź nie da się ich przelać tylko trzeba dosłownie „wyjąć” z opakowania łyżką, najpewniej mają w sobie sporo chemii.

Niestety nie zawsze te, które nazywane są naturalnymi, faktycznie mają z nimi coś wspólnego. Nie znajdziemy tu żadnych konkretnych regulacji czy przepisów względem nazewnictwa. Możemy więc popełnić błąd podczas swoich wyborów. Zakupując produkt mleczny, obfitujący w mało ciekawy skład, zamiast naturalnego jogurtu.

Właściwości odżywcze

Te sprawdzone i naprawdę naturalne jogurty, przede wszystkim zawierają w sobie sporo wapnia. Pierwiastka niezbędnego dla naszych kości. Do tego bakterie Lactobacillus, które pozwalają zachować na odpowiednim poziomie florę bakteryjną jelit. Niwelują wzdęcia i redukują wydzielanie gazów. Jogurty naturalne stanowią kolejno idealny probiotyk, który należy spożywać w trakcie antybiotykoterapii.

Dla osób, które walczą z alergiami pokarmowymi, staje się zamiennikiem mleka, ponieważ jest łatwiej przyswajalny. Korzystnie wpływa na perystaltykę jelit i wzmacnia układ odpornościowy. Znajdujemy w nim sporo cennych minerałów oraz witaminy z grup A i B. Wybierając ten, który ma niewielką zawartość tłuszczu i cukru, można liczyć na urozmaicenie diety odchudzającej.

Jak wybierać

Naturalne jogurty zdecydowanie warto wprowadzić do swojego jadłospisu. Naszą uwagę musimy skierować jednak na wybór odpowiednich produktów, bo jako „naturalne” sprzedawane są nawet jogurty owocowe. Czym się kierować? Przede wszystkim składem na opakowaniu. Im mniejszy, tym lepszy. Ponadto nie powinniśmy w składzie znajdować żadnych zagęstników, konserwantów czy barwników.

Jeśli przyjrzymy się składowi zawartemu na opakowaniu, z powodzeniem wybierzemy te jogurty naturalne, które przyniosą pożądane korzyści dla organizmu. Warto szukać i docenić ich walory, również smakowe.

 

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge