Zdrowie

Eko jedzenie – warto kupować?

Chemię spotykamy niestety w zdecydowanej większości produktów spożywczych. Skoro nam nie służy to czy lepiej wybrać eko jedzenie? A może produkty bio, fit, bezglutenowe, bezlaktozowe, organiczne… Takich produktów, które zdominowały w tym momencie rynek, jest całe mnóstwo. Zaczynamy się gubić, które z nich wybrać. Które z nich faktycznie są tymi pozbawionymi zbędnej chemii, smacznymi, a przy tym możliwymi do udźwignięcia pod względem cen? Sprawdzamy, co kryje się pod chwytliwymi hasłami.

Eko jedzenie – czy na pewno ekologiczne?

Ekologiczne produkty pojawiły się na rynku już jakiś czas temu. Teraz bez problemu zakupimy je w dowolnym markecie czy nawet osiedlowym sklepie, niekoniecznie będąc zmuszonym do wycieczek po sklepach tylko i wyłącznie z żywnością ekologiczną. Nie da się ukryć, że produkty oznaczone, jako „eko” faktycznie pochodzą z upraw, gdzie nie stosowano zbędnej chemii. Możemy liczyć na naturalne produkty, najbardziej wartościowe, których walory w żaden sposób nie zostały zmienione. Mamy taką gwarancję, bo oznaczenie ‘ekologiczne’ czy znak zielonego liścia, zostały zastrzeżone i przyznawane są tylko po spełnieniu ściśle określonych warunków.

Musimy mieć się na baczności. Eko jedzenie zaczyna występować pod zupełnie innym nazwami, głównie żywność bio czy też po prostu zdrowa żywność. W tej kwestii niestety prawo niewiele reguluje, dlatego producenci i sprzedawcy wykorzystują luki prawne oraz naszą niewiedzę. Każdy produkt ekologiczny będzie naturalnym, pozbawionym chemii, ale ten określany jako naturalny, zdrowy czy bio, niekoniecznie będzie ekologicznym.

Skąd mieć pewność, co kupujemy? Najlepiej sprawdzać skład i opisy zawarte na opakowaniach. To wiele wyjaśnia. Jeśli mamy w swojej okolicy pewne źródło – sprzedawcę, producenta, którym ufamy, o których wiemy, że ‘eko’ nie jest dla nich jedynie sposobem na zarobek, a stanowi podstawę do sprzedaży naprawdę zdrowych produktów, trzymajmy się go.

Gdzie kupować eko jedzenie?

Tak jak wcześniej wspomniano, wielu z nas ma zaprzyjaźnioną osobę bądź taką, którą zna i wie, skąd mogą pochodzić dane produkty. To zdecydowanie najlepsza gwarancja wyboru wysokich jakościowo produktów, przede wszystkim naturalnych. Ponadto skorzystamy z oferty sklepów ze zdrową żywnością, ale podchodząc do tematu racjonalnie. Przede wszystkim zapoznając się ze wszelkimi informacjami zawartymi na opakowaniach.

Szukajmy certyfikatów, znaków zastrzeżonych, a także opakowań ekologicznych. Najłatwiej rozpoznać je po tym, że ich estetyka nie rzuca się w oczy. Nie są nadmiernie kolorowe, pełne etykiet, a opakowania same w sobie nie oferują fikuśnych kształtów czy finezyjnych wykonań.

Eko jedzenie nie musi być najdroższe i nie musi raczyć naszych oczu chwytliwymi hasłami. Jak zawsze liczy się to, co w środku, a nie zewnętrzna otoczka. Nie dajmy się zwieść pozorom, czytajmy, pytajmy i szukajmy informacji. Eko jedzenie jest warte uwagi, o ile faktycznie pochodzi z ekologicznych upraw, a nie z masowej produkcji, nad którą czuwa sztab marketingowy.

 

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge